Recept van de week

Onze topbakker Bakker Bert mocht onlangs een taart samenstellen voor de marketing afdeling van een casino website  in Malden. Het resultaat was verbluffend en de reacties waren zeer positief. Graag willen wij het recept met u delen zodat u het zelf ook eens kunt proberen. Bereid de pan voor. Deze taart wordt gebakken in een hoge “springvorm”. Dit type bakpan heeft een scharnier aan de zijkant die uitzet. Hiermee kunt u de bodem van de pan van de zijkanten te verwijderen, waardoor het verwijderen van de cake uit de pan echt eenvoudig gaat. Om te beginnen moet de (gesloten!) pan worden ingevet (door een dun laagje vet op de bodem van de pan aan te brengen.) U kunt de pan vet met boter, verkorten of een non-stick spray invetten. Daarna moet u de pan met bakpapier bekleden. Snijd dit perkamentpapier om de grootte van de pan passen. Druk het bakpapier tot op de bodem en de zijkanten van de pan. Dankzij het vet zal het blijven plakken. Zorg ervoor dat u de pan voorbereidt voordat u begint met het mengen van de ingrediënten! Wanneer u eenmaal klaar bent met deze voorbereidingen gaat u de oven voorverwarmen op 350 graden F. (of 180C., Gasstand 4).

Voorbereiden van de ingrediënten
Uw verhoudingen dienen voor het maken van een taart, in tegenstelling tot bijvoorbeeld soepen en stoofschotels, zeer nauwkeurig overeen te komen. Doet u dat niet dan zullen uw inspanningen geen resultaat opbrengen. Echter, met het bakken, het meten moet echt nauwkeurig zijn! Legal uw ingrediënten klaar in afgemeten of afgewogen portjes voordat u iets met elkaar gaat mengen. Voor deze taart zijn negen ingrediënten nodig. (Breng het glazuur niet aan totdat de taart wordt gebakken, en zorg er voor dat deze steenkoud is.) Weeg de taart ingrediënten en zet ze opzij.

De ingrediënten

Het allereerste verrassingsingrediënt dat deze taart zo rijk maakt is de 250 ml Guinness stout bier !! (Ik beloof je, is er geen bier smaak aan deze taart!)
Het tweede ingrediënt is 1 stok (250gr) ongezouten boter dat in plakjes is gesneden. Het derde ingrediënt is 3/4 koppen (75gr) ongezoete cacaopoeder (dit is niet hetzelfde als oplos warme chocolademelk). Het vierde ingrediënt is 2 kopjes kristalsuiker suiker (400gr basterdsuiker). Het vijfde ingrediënt is 3/4 kopjes zure room (1 x 142ml pot). Het zesde ingrediënt is 2 eieren. Het zevende ingrediënt is 1 eetlepel vanille-extract (15 ml vanille-essence). Het achtste ingrediënt is 2 kopjes witte bloem (275gr gewone bloem).Ten slotte is de negende ingrediënt: 2 1/2 theelepel bakpoeder (12,5 ml soda). Het iid uiteraard de bedoelingen dat al de ingrediënten gebruikt worden en u niets achterwege laat. dan komt alles helemaal goed. 

Het mengen van de ingrediënten

De basis wordt gevormd door het chocolademengsel. Giet het Guinness stout in een 4 liter pan, voeg de boter toe en zet dit alles op een (matig) vuur terwijl u met behulp van een roer of garde roert tot de boter is gesmolten. Meng het cacaopoeder en de suiker in. Zodra de suiker is gesmolten, haalt u de pan van het vuur. Maak vervolgens het eimengsel aan. Breek de eieren in een kleine schotel en controleer op de aanwezigheid van eierschaal voordat u alles in een kom doet. Voeg het vanille-extract en de zure room toe. Klop deze drie ingrediënten samen. Giet het eimengsel in de chocolade. Blijf kloppen totdat alles goed is gemengd. Werk vervolgens het beslag af. U voegt nu de bloem en het zuiveringszout toe. Klop alles samen tot het volledig wordt gemengd. Giet het beslag in de voorbereide pan. Zorg ervoor dat de pan goed schoonschraapt met een siliconen spatel.

Het bakken van de taart

Zet de taart in de voorverwarmde oven. De oven dient te zijn voorverwarmd tot 180C. (Gasstand 4). Laat de taart voor ongeveer 45-50 minuten staat tot u een houten pen in het midden van de taart kunt plaatsen, en deze er vervolgens schoon uitkomt. Controleer de taart na 45 minuten. Verwijder de taart niet wanneer de pan koud is!eo.